Exclusive interview - Sergiy Martinyuk


З гуртом "ФІОЛЕТ" я познайомився цього літа в Одесі на Вишиванковому фестивалі. Моя подруга з Чернівців сильно хотіла відвідати концерт, так як просто обожнювала їх. І знаєте, я не жалію. Група повністю виправдала мої сподівання.
Пізніше, вона сказала, що соліст цього гурту є Вконтакті, і, що він завжди публікує щось цікаве. Тут в мене і з'явилася ідея задати декілька питань Сергію Мартинюку. Саме так звати героя нашого інтерв'ю!

- Розкажи про своє перше знайомство з музикою. Як це сталося? І чи очікував ти у дитинстві, що у майбутньому будеш грати у відому гурті?
- В мене дуже співоча родина, тому, що таке пісня я знав з глибокого дитинства. Український мелос вже тоді глибоко увійшов у моє підсвідоме - в плані сприйнятті музики. Вітчим теж правильне музичне виховання провадив - з 5-ти років я слухав "скорпіонс", "наутілус" на касетах і це теж своє дало... Але ні тоді, ні навіть в часи вже університетські, навчаючись на політолога, я не думав, що музика стане для мене чимось більше ніж просто хобі.
- Охх. Скорпіонс це круто! А як прийшла ідея створити гурт? Що наштовхнуло на це? І як ви обирали назву?
- Вся наша історія - ланцюжок випадковостей і обставин, гороскопів і діагнозів. Спочатку я жив бажанням покласти на музику свої вірші. Знайшлися люди, можливості, бачення, ідеї, перші виступи на літературних тусовках, розширення складу. Врешті, повноцінне електричне звучання і назва, яка існувала ще до того, прийшовши десь з глибин юності.
- Коли Ви зрозуміли, що можете виступати не тільки на літературних вечірках, а й подожувати різними містами України і навіть виступати закордоном? Де був ваш найперший концерт не вдома? Який концерт запам"ятався найбільш за все? Яке це відчуття, коли у вас багато фанатів та шанувальників?
-Якщо не помиляюся, то один з перших виступів поза межами рідного міста був у сусідньому Рівному. Якась благодійна вечірка і ми - не до кінця розуміючи - хто, що, куди і навіщо. Але з часом з'явилося відчуття, що ми на своєму місці. Концертів чимало пам'ятних - виступи на великих фестивалях, перший серйозний розігрів у "Бумбоксів", великі сольні концерти пізнішого періоду в Києві та Львові, Євромайдан зрештою... З людьми, які навпроти сцени, ти стаєш повнішим і значимішим у власних очах. Хочеться світ міняти. І самому кращим ставати і людей музикою щасливішими робити.
- Ось у вас багато концертів у різних куточках країни. Як дістаєтесь з одного міста в інше? Вам хтось фінансує дорогу? Чи все зі своєї кишені?
- Ми відразу поставили собі за мету працювати на концертах, як мінімум з відшкодуванням дорожніх та побутових витрат. Це з часом ми почали ставити якусь мінімальну гонорарну планку, а з часом, з ростом внутрішньої професійності, коли на перше місце виходить не кількість концертів, а їх якісь та концептуальність, ми самі для себе вирішуємо де грати, де ні. Тому нині дорога, то клопіт організаторів, якщо нас запрошують. Якщо концерти організовуємо ми, то це безумовна стаття видатків концертного кошторису.) А так ми звикли до дорожнього життя в бусі та розваг у ньому в переїздах між містами:)
- Дивись, ось ти закінчив ВНЗ і отримав диплом політолога. Що для тебе означає твоя освіта? Чи впливає вона якось на твою кар`єру?
- Наразі в роботі над просуванням гурту, мої політологічні знання часто стають в нагоді, що стосується теорії піару, політичної психології і інших спеціалізованих напрямків. Але глобально, я прихильник самоосвіти як такої, особливо зважаючи на реалії в країні та відсутність будь-яких гарантій з боку держави в контексті працевлаштування.
- Що можеш порадити людям, які займаються самоосвітою?
- Віри в себе, пошуку свого різновиду сродної праці - цитуючи Сковороду - робота має приносити найперше кайф, за цієї умови і гроші будуть, і розвиток, і внутрішня гармонія.
- Хороша порада, але повернемося до гурту. Ось 7 грудня у вас останній в цьому році (я правильно розумію?) концерт у Києві. Потім ви йдете на зимні канікули, правильно? Чи є вже якісь плани на майбутній рік? Можливо, зйомка кліпу, чи щось інше?
- 7 грудня буде останній концерт туру присвяченому нашому 5-річчю.. Не виключено, що будуть інші концерти Фіолету, і точно буде декілька акустичних виступів мого сольного проекту. Далі так - будуть канікули, ми працюватимемо на репетиційній базі над новим альбомом, якому і присвятимо наступний рік.
- Тобто, над зйомкою кліпів, ви поки ще не думаєте?
- Це спонтанні речі. Будуть пропозиції, цікаві ідеї - по ходу процесу будемо думати.
- Зрозуміло. А ось що слугує для тебе натхненням для написання віршів? Нерозділене кохання? Чи є щось ще таке?
- Мені в житті наразі не траплялося нерозділеного кохання, більшість моїх віршів, навіть якщо на позір вони про кохання, присвячені більше пошуку свого я у світі, пошуку золотої середини між раціональним і ірраціональним, між "хочу" і "треба", між добром і злом. Все решта декорації. І любов як така, часто одна і з них. Хоча і вкрай потрібна і важлива. Як приміром музика у цьому світі.
- А у вашому гурті є якась ціль-максимум? Можливо, ви мрієте виступити в якомусь крутому місті, де ще не виступали. Чи, можливо, збирати цілі стадіони, як це робить Океан Ельзи?
- У кожного гурту є подібні цілі, якщо в гурту є амбіції. Хочеться і нові міста підкоряти, і країни, і людей.. Хочеться стадіони збирати, хочеться писати пісні, які відображатимуть дух покоління, щоб невідомі археологи майбутнього, розкопуючи наші часи, по нашій музиці могли взяти щось корисне про наш вік і краї.
-Здорово сказав про археологів. Можеш щось порадити для новачків? Які тільки зібрали людей у гурт, і хочуть почати щось робити своє. Можливо, є якісь правила, які потрібно дотримуватись?
- Я не певен, що є якісь рецепти успіху і правила, коли ти починаєш. Єдине правило - це багато репетицій і бажано відсутність якихось чітких стилістичних рамок відносно творчості, яку ти ще не почав робити.) Треба дати волю емоціям, відчуттям, настрою в творенні музики. І люди... поруч мають бути саме, ті люди. Музика любить хороші компанії;)
- Дякую, Сергію! Хочеться вірити, що кожен із цього інтерв`ю щось візьме для себе. Ти - особистість на яку хочеться рівнятись. Щиро бажаю вашому гурту подальшого процвітання, а тобі ще більшого натхнення, щоб ти міг писати круті тексти, і збирати цілі стадіони. І щоб ваша група у майбутньому стала не тільки поруч з ОЕ, але і на щабель вище. Дякую!!!
- Дякую, мен. Успіхів!


P.S. А тут розповім, як з гуртом познайомилась та сама дівчинка з Чернівців. Спочатку, Оксана знала його як поета і була підписана на його сторінку, де Сергій публікував свою вірші. В тому ж році (2012), вона відвідала його концерт в одному із пабів міста. Зі спогадів каже, що тоді він жалівся, що ніхто не підспівує його пісні. Людей було мало, але декілька дівчат піднялися, і почали співати разом з ним пісню "Пусте". 
Оксана відмічає, що у цьому році, вже не було де яблуку впасти, всі столики були замовлені наперед. "До цього часу є люди від Калуша до Харкова, яких знайомиш з Фіолетом і гурт їм дуже подобається. Може його не показують на М1? - Не знаю, не дивлюсь."

~ 1 коммент.: ~

Анонимный
at: 1 ноября 2014 г. в 18:47 комментирует...

класс!

+

Постоянные читатели